Terug

Vast eigen risico zorg per behandeling

Als het aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) ligt, gaan verzekerden voor een groot aantal eenvoudige ziekenhuisbehandelingen een vast bedrag van €150 meebetalen.

Sommige politieke partijen pleiten juist voor het afschaffen of in ieder geval het flink terugdringen van het eigen risico op zorgverzekeringen. Dat noemt de NVZ het kind met het badwater weggooien: “Het eigen risico is nodig om onnodige zorgconsumptie tegen te gaan.” Maar het moet wel eenvoudiger. Patiënten zitten vaak lange tijd in het ongewisse over de prijs van een behandeling, omdat zorgnota’s vaak met een grote vertraging komen.

De ziekenhuizen willen een lijst opstellen van relatief eenvoudige behandelingen die voor patiënten € 150 uit het eigen risico kosten, ook als de behandeling in werkelijkheid duurder is. Voor vervolgafspraken wordt in het idee geen extra eigen risico meer in rekening gebracht als die binnen 120 dagen plaatsvinden.

Een woordvoerder van de NVZ zegt tegen persbureau ANP dat zorgverzekeraars positief zijn over het idee. Maar om het mogelijk te maken, is een stelselwijziging nodig: “Het moet door de politiek worden geregeld.” Uit een eerste raming zou blijken dat het plan de verzekeraars zo’n €15 miljoen gaat kosten. Maar hoe duur het echt wordt, zal ervan afhangen welke behandelingen op de lijst komen te staan. Wie uiteindelijk die € 15 miljoen moet gaan betalen, vertelt het idee (nog) niet.

Bron AM Signalen

Terug