Terug

Hoverboards en airwheels zijn niet verzekerbaar

Een hoverboard of airwheel is, in tegenstelling tot de Segway die de status van bijzondere bromfiets heeft gekregen, door de RDW niet goedgekeurd als motorrijtuig en valt daardoor niet onder de W.A.M. Europa (EU) stelt eisen aan categorieën voertuigen.

Wel motorrijtuig 

Het hoverboard of de airwheel zijn echter wél motorrijtuigen. Hierdoor is schade op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) of de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) niet gedekt, de aansprakelijkheidsverzekering sluit immers schade veroorzaakt met of door motorrijtuigen uit.

De inboedelverzekering dan, biedt deze misschien uitkomst?

Een motorrijtuig wordt niet tot inboedel gerekend. Dus schade veroorzaakt met het hoverboard of met de airwheel zijn ook niet gedekt onder de inboedelverzekering.

Welke schade is er eigenlijk te verwachten bij gebruik van een hoverboard of een airwheel?

Het grootste risico is toch wel de (letsel)schade die men met een hoverboard of een airwheel kan toebrengen aan een ander. Er wordt immers vaak mee over de stoep gereden in winkelstraten of drukke boulevards. Maar ook brandschade is een reëel risico, regelmatig komt in het nieuws dat een hoverboard spontaan in brand is gevlogen, bijvoorbeeld bij het opladen er van. U kunt zich wel voorstellen welke gevolgen zo’n brand kan hebben.

En nu ?

Zolang de RDW motorrijtuigen als het hoverboard of de airwheel niet heeft goedgekeurd als motorrijtuig, mag men er niet mee op de openbare weg. De politie zal in veel gevallen de hoverboard of de airwheel in beslag nemen als hiermee op de openbare weg wordt gereden.

Conclusie

Wees gewaarschuwd. Per heden (oktober 2016) is de airwheel en het hoverboard niet te verzekeren, en er mag wettelijk gezien niet mee worden gereden op de openbare weg.

 

Terug