Terug

Laat u het ook liever aan Louis over?

Het WK in Brazilië was nog maar nauwelijks begonnen en prompt bleek Nederland weer over een dikke 16 miljoen bondscoaches te beschikken. De een wist nog beter dan de ander te vertellen welke spelers er opgesteld moesten worden en welk systeem er gespeeld moest gaan worden. En dat terwijl er toch maar een zeer beperkt aantal Nederlanders doorgeleerd heeft voor voetbalcoach.

In dit opzicht is het niet anders dan in de financiële wereld. Ook daar menen velen van ons dat ze zelf voldoende verstand van zaken hebben en dus dat ze het allemaal zelf wel kunnen regelen. Maar in de praktijk blijkt het achteraf toch veel complexer en lastiger dan gedacht. Dan blijkt vaak dat de gekozen producten niet in de juiste behoefte voorzien en ook dat de fiscale consequenties anders (lees: nadeliger) uitpakken. En dan is het spreekwoordelijke Leiden in last, want dan moet er opeens van alles gerepareerd en hersteld worden, voor zover nog mogelijk.

Beste mensen, geloof me als ik zeg: niet alleen is het voetbalcoach zijn, maar evenzo is het financieel adviseur zijn een vak. En in beide gevallen hebben daar niet zo heel veel mensen voor doorgeleerd, zeker geen 16 miljoen! Dus wees verstandig en laat complexe zaken aan hen over. Advies kost weliswaar geld, maar het achteraf herstellen van wat verprutst is kost nog veel meer.

Jan H. van Orden MPLA

Terug